top of page

Bergen op Zoom in Brabant, jouw nieuwste citytrip!

Bijgewerkt op: 21 jun. 2018

Wanneer ik aankondigde dat ik naar Bergen op Zoom ging, werd er wel eens vreemd naar me gekeken. Bergen op Zoom is voor mij bekend als een richting die je moet aanhouden als je naar Nederland rijdt, niet als bestemming die je in je GPS induwt voor een citytrip. Wat volgt was een grote verrassing...

Bergen op Zoom is dertig minuten rijden als je in Antwerpen-Noord woont. Dat betekent dat je Bergen op Zoom sneller bereikt dan Antwerpen-Zuid. Reistijd is hierbij ongezien voor een Antwerpenaar die op zoek is naar een citytrip! We werden verwelkomd door Rosanne (@bonjourfrankrijknl), een lokale gids/reporter die ons Bergen op Zoom ging laten zien. Rosanne nam ons meteen mee naar het Markiezenhof voor een koffie en een korte babbel.


Het Markiezenhof is een rijksmonument van Nederland en het oudste der stadspaleizen in het land. De locatie wordt nu gebruikt voor tentoonstellingen en de prachtige tuin wordt gebruikt voor huwelijksfoto's.


Dit begrijpen we.


Daarna nam Rosanne ons mee naar onze lunchspot. Bovenop een boekenhandel Quist lag namelijk één van haar favoriete plekjes, Café Hélène. Bij aankomst werden we begroet door drie uiterst sympathieke dames die ervoor zorgden dat we ons voelden alsof we in de keuken van onze eigen moeders stonden.


Het menu bestond uit dagspecials en we kozen het heerlijke smörrebröd. Of de spelling nu juist is of niet, ik trek het me niet aan. Tijdens de lunch gaf Rosanne ons een kort overzicht wat er op de planning stond en hoe we op dag 2 zelf op verkenning mochten gaan.


Na de lunch gingen we even de boekenhandel bekijken. Aan de inkom stonden er namelijk een aantal interessante boeken die onze aandacht hadden gegrepen. We bekeken natuurlijk de afdeling 'Travel' en we ontdekten Rosanne haar zelf geschreven boek! We waren m.a.w. op stap met een echte auteur!

Het zeer aanlokkelijke boek

Het Donker Geheim


Na de lekkere lunch in Café Hélène gingen we terug naar het Markiezenhof, ditmaal de achterkant waar we direct de trap naar beneden moesten nemen. We gingen een kijkje nemen onder de stad!


De Grebbe is het oude stadsriool dat nog steeds intact is. Nee, we gingen niet met onze rubberen botten aan staan ploeteren in de uitwerpselen, maar wel het riool betreden hoe het er vroeger uitzag. Tegenwoordig ligt er een grote leiding dat al het nasty stuff afvloeit middenin de sloot die vroeger in openlucht werd gebruikt.

De wandeling duurde ongeveer een dertig minuten en de gids gaf enkele interessante weetjes mee doorheen de trip. Hij liet ons bijvoorbeeld zien hoe sommige afvoeren nog steeds door de wand komen. Al een geluk dat deze wel zijn afgesloten ;-)


Nadien vertelde Rosanne ons dat we mochten gaan eten in het Spuihuis. Onwetend van de kwaliteit van dit restaurant gingen we door de straten van Bergen op Zoom waar we enorm veel winkelmogelijkheden tegemoet kwamen. De oude, kleine middeleeuwse straten zorgen voor een gezellige sfeer en maken het winkelen erg aangenaam. Toen we tegen een winkelmanager vertelden dat we 's avonds in het Spuihuis gingen eten, was ze enorm verbaasd en zei ze dat het een uitmuntende keuze was. Dat belooft!


Betaalbaar sterrenrestaurant?


We checkten in bij Hotel Den Draak, het oudste hotel van Nederland en waren wederom aangenaam verrast. Wanneer je te horen krijgt dat je in het oudste hotel gaat slapen, kweek je je eigen verwachtingen en deze werden gemakkelijk ingelost.


Korte douche en op naar het Spuihuis! Een enorm groot gebouw, een leuke kennismaking met onze ober en een erg gezellige plaats waar we mochten zitten. Uitstekend begin!


Van het moment dat ze het brood brachten (mét zelfgemaakte gerookte boter) en de cocktail tot het dessert, deze ervaring was een culinair hoogtepunt. Zowel de smaak, de presentatie als de timing van het serveren was perfect. Ik kan nog veel woorden typen maar ik zal gewoon de foto's laten zien die ik op m'n Instagram story had gezet:

Van het dessert heb ik jammer genoeg geen foto, dit was te wijden aan de foodcoma waar ik in zat. Deze viergangen menu kostte 43 (!) euro. Geen geld als je het mij vraagt!


Bekijk de menu's van het Spuihuis hier.


Wakker worden en benieuwd naar het ontbijt! Ook al zaten we nog vol van het avondeten in het Spuihuis, we riepen al onze moed bijeen en sleurden ons naar de ontbijtruimte. Ik weet het, het klinkt als een enorm moeilijke taak maar toch slaagden we erin.


Zowel de setting als de kwaliteit van het ontbijt was opnieuw top. Keuze genoeg en je kon er zelf een champagne ontbijt van maken als je wou. Eveneens waren er Innocent smoothies, mini doughnuts en muffins, een variatie van fruit en vers gemaakte pannekoekjes.Fort Ter Roovere


Onze fietsen stonden al klaar om onze trip in te zetten naar Fort Ter Roovere. Eén van de natuurgebieden van Noord-Brabant. Je fietst in vijf minuten de stad uit en je bevindt je tussen de bomen. Na een aangename fietstocht van een kwartier, kom je aan in Fort Ter Roovere.


Wat doe je daar dan?

Je beklimt een toren! Bovenaan mag je je even doen verbazen hoe groen deze regio is. Zo groen zelfs dat ik benieuwd ben wat voor natuurgebieden er nog zijn. Ik heb het alvast op mijn to-do lijstje gezet als we terugkomen. Na de toren te beklimmen ga je 100 meter verder naar de mosesbrug.De wat?


De Mosesbrug! Gekke Hollanders toch, in plaats van de brug boven het kanaal te laten bengelen hebben ze een brug gebouwd in het kanaal. De brug zelf laten ze dan een centimeter vollopen zodat je vanboven het effect krijgt dat je wandelt op het water. Leuk idee en natuurlijk meteen een ideaal Instagram-moment.


Zonnen en Zwemmen


Alsof cultuur, natuur en shoppen nog niet genoeg zijn heeft Bergen op Zoom nog één laatste mokerslag in petto om je te doen overtuigen om eens langs te komen. Ze hebben zelfs een strand!


Van Fort Ter Roovere fietsen we terug naar de oude binnenstad, waar we even op Rosanne botste en fietsten we tien minuutjes door naar het strand.


Vergeet dus zeker niet je bikini en zwemshort (zoals wij dat deden) en geniet van je laatste uurtjes citytrippen in de zon aan een gezellige beachbar of aan Emma's ijssalon waar je ook lekker en betaalbaar kan lunchen.Bergen op Zoom in een notendop


Je gaat je hier verrassen, net als ons. Van de moment dat we de oude binnenstad binnenreden, werden we omarmd door de oude, sfeervolle gebouwen. Van het Markiezenhof tot de Gevangenispoort, naar de Grebbe, je kan hier een heel weekend vullen.


Ohja, vergeet zeker niet een ijsje te nemen in Crusio en neem het versgebakken hoorntje voor 50 cent extra. Het is de moeite ;-)


Als je liever de natuur hebt, kan je je nestelen in de oude binnenstad en telkens fietsen naar de natuurgebieden rond Bergen op Zoom. Wij hebben enkel Fort Ter Roovere gedaan, maar zoek zeker ook de buren eens op.


Ben je 't Sint-Anneke beu? Het massatoerisme van de Belgische kust is niets voor jou? Awel, spring in je auto en binnen het half uur lig je te bakken in Bergen op Zoom (ja, Bergen op Zoom, voor mij klinkt het nog altijd vreemd).


Enkele bruikbare links

Planning trip Bergen op Zoom

https://aangenaambergenopzoom.nl/

https://www.visitbrabant.com/

https://www.hoteldedraak.nl/website/


Eten:

https://spuihuis.nl/

http://www.heleneskeuken.nl/

http://www.crusio.nl/

http://emmasijssalon.nl/


Did you like reading this blogpost? Make sure to like me on Facebook to get a heads up when I drop a new one

446 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page