top of page

Van fitness coach naar bureaujob slachtoffer - vaarwel sporten en beweging?

Begin juni ben ik begonnen als Copywriter bij een interieurmagazine. Voor het eerst in mijn leven ging ik een hele dag achter de computer zitten. Nekpijn, lage rugpijn en hoofdpijn zaten me op te wachten tot ik het beu werd. Of niet soms?


Als bewegingscoach is het m’n doel om mensen meer en kwalitatiever te laten bewegen. Een hoger bewustzijn creëren met betere fysieke kwaliteiten zodat je dagelijks leven eenvoudiger wordt. Ik gaf telkens het advies om meer te bewegen, dat is natuurlijk gemakkelijk voor mij om dit te zeggen. Tijd om mezelf in het beruchte sedentair bestaan te werpen.


#BikeToWork !


Elke dag van Wommelgem naar hartje Antwerpen, om 16u naar Merksem en rond 21u30 met de fiets terug naar Wommelgem. Dat zijn ettelijke kilometers, al goed kreeg ik een duwtje in de rug van Bosch. Gedurende een maand kreeg ik een eBike ter beschikking om het transport vlotter te maken:


Het duurt ongeveer drie kwartier om naar Antwerpen te fietsen, twintig minuten om naar Merksem te gaan en dertig minuten om van Merksem naar Wommelgem te gaan. Een heleboel tijd dat ik niet verkwist wou zien gaan. Ik gebruikte deze tijd om telkens podcasts te beluisteren met Castbox:


The Budget Minded Traveler (voor de reisfanaten)

Smart Passive Income (voor de business minded people)

Blogging Your Passion (voor de bloggers)


Een leuke manier om je reistijd efficiënt te gebruiken. Als iemand mij audiobooks kan aanraden, drop ze in de comments! In het begin vond ik een eBike maar niets, totdat je een dag ervaart met gigantisch veel wind of regen, dan is het een echt godsgeschenk. Door de dikke banden voel je je trouwens steeds veilig in het betere bochtenwerk.


Afsterven voor de laptop


Werken zoals volwassen, verstandige mensen! Zeven uur op een bureaustoel vastgelijmd en je ogen chronisch viseren op het scherm.

Hoe houden jullie het in godsnaam vol?

  • Bovenrug die in elkaar stuikt waardoor mijn hoofd het scherm kan raken.

  • Schouders die dichter naar elkaar groeien en mijn borstkas bijna doet verdwijnen.

  • Nek die niet rechtop staat, maar als een ganzennek naar voor tilt.

  • Benen die letterlijk gevoelloos worden vlak voor de middagpauze.

  • Armen die nutteloos zijn aangezien het enige wat beweegt mijn vingers zijn die over het toetsenbord vliegen met snelheden die de geluidsmuur doorbreken.

Wanneer eindelijk de middagpauze komt, sta ik recht, wandel ik naar buiten en krijgt mijn lichaam een dreun van de realiteit. Ik vraag me dan af:

  • Heb ik twaalf uur ononderbroken geslapen?

  • Heb ik zes weken in een coma gelegen?

  • Ben ik ingevroren geweest?

Na enkele dagen luidde ik de alarmbel: Ik moet iets doen om mijn lichaam te onderhouden.


Op naar de tweede job


Elke dag rond 16u spring ik op de fiets, zet ik m’n podcast op en fiets ik naar de fitness. De tegenstelling kan niet groter zijn. Een dag op een stoel zitten verandert in hangen, zwieren, heffen, spelen, stretchen en coachen.


Het zou een nationale verplichting moeten worden dat mensen in kantoren ‘movement breaks’ krijgen. In plaats van een sigaret te roken of Facebook te checken moeten de stoelen aan de kant worden gezwierd (liefst letterlijk) voor een massale danspartij, stretch uurtje of zumba sessie. Het maakt niet uit wat, maar ons lichaam heeft een reminder nodig dat we niet dood zijn.

“use it or lose it”

En je gebruikt letterlijk NIETS als je aan een bureau zit.

Je spieren sterven elk uur een beetje af en 0 calorieën worden verbrand. NUL !


Nee, Je verdient die dinosauruskoek niet om tien uur en al zeker niet je appel om drie uur. je verdient noppes nul de ballen als je een bureaujob hebt.


Je moet bewegen!


Onrealistisch?


Yup, Jazeker.


Ik heb ook een bureaujob e, ik zal je wat geheimen vertellen:


Bureaujob? Movement Snacks


We kennen de Feeling, Dag Allemaal, Flair tips allemaal wel: Neem kleine bekertjes water zodat je veel moet rechtstaan. Drink veel zodat je veel naar het toilet moet gaan. Vrij vanzelfsprekend en zonde van het verspilde bedrukte papier. (Lees toch gewoon dit blog!)


Luister


Elk excuus is goed

Elk excuus is goed om recht te staan. Moet je iets nalezen? Print het af en wandel rond. Even bellen? Sta recht voor het gesprek . Even SMS’en met je partner- dat kan al wandelend. Zit je vast over je volgende alinea? Wandel even rond, ga naar buiten, haal een frisse neus want daar is creativiteit.


Zitten is oké

Er is niets fouts met zitten. Het is niet bewegen en niet afwisselen van positie dat nefast is voor je lichaam. Probeer ervoor te zorgen dat je verschillende posities aanneemt. Kleermakerszit, je benen kruisen, één been op je knie, op je beide knieën zitten, probeer elke dag een andere positie te bedenken. Wanneer doe je het goed? Wanneer je collega's je vreemd bekijken!


Be the weirdo

Wanneer je nek begint te zeuren, je benen gevoelloos worden of je één of andere nare fysieke ervaring hebt dan is dat een noodsignaal van je lichaam.


Beweeg!

Nu!


Maak nek cirkels, creëer ruimte, laat je bloed stromen. Letterlijke alle bewegingen zijn goed want beweging is beter dan stilzitten.


Denk aan je nek:Denk aan je bovenrug en schoudersRespecteer je middagpauze

Spendeer je middagpauze niet voor het scherm. Zorg ervoor dat je buiten komt, dat je een frisse neus haalt. Wandel naar de broodjeszaak, het park, het koffiehuis en geef je lichaam een echte ‘break’ van het werkritme. Het zal je creativiteit verhogen, je dag breken en de nodige energie geven om de namiddag productief in te vullen.


En beweeg!Voel je je gemotiveerd om meer beweging te integreren in je leven, maar ben je niet zeker dat je het zelf kan? Contacteer me dan even zodat we dit samen kunnen overlopen en naar een oplossing kunnen op zoek gaan.


Het enige wat ik nodig heb?

Een paar gymnastiek ringen!

374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page