top of page

Heusden - de kleine Brabantse trots

Bijgewerkt op: 21 jun. 2018


De gemiddelde Antwerpenaar denkt alvast aan Heusden-Zolder, maar Nederland heeft zijn eigen Heusden. Ik had geen idee, maar na mijn ervaring met Bergen op Zoom was ik alvast benieuwd en enthousiast om het te gaan ontdekken.


Klein geheim


Diep in het Brabantse landschap ligt de vestigingsstad Heusden. Omringd door kanalen, bochten, bossen en andere natuurlijke hindernissen ligt een gerestaureerd dorp dat gloeit van authenticiteit. Een gratis parking ligt juist buiten het oud-historisch centrum en om de twintig minuten komt er een oude paardenkar je oppikken voor de symbolische euro en brengt je naar het centrum.


Eerste indruk


Beginnen aan je dag in een paardenkar is natuurlijk de ideale manier om de toon te zetten. Bij aankomst in het centrum zagen we dat er een Brocante markt aan de gang was en Heusden is de absoluut perfecte locatie om enkele antieke stukken te verkopen. Omrand door de oude gebouwen spreekt het voor zich dat je je gecharmeerd voelt. Nogmaals had ik een Brugge déjà vu en het begint stilaan door te sijpelen bij me dat België en Nederland veel authentieke dorpjes en steden hebben die het bezoeken waard zijn.Een houten toilet


Hoe klein Heusden ook mag zijn, het heeft wel zijn eigen toerisme bureau. Het gebouw dat ook fungeert als stadhuis ontving ons met een 'bakje koffie' en een gebakje genaamd 'een Heusdenaertje. We kregen de dagplanning mee en na een fijne kennismaking werden we geleid naar onze slaapplaats. Wij kregen de Logeerkamer. Een gerestaureerd rijksmonument met badkamer, ruime slaapplaats én (!!!) authentiek houten toilet. Bekijk de foto's maar even om een beeld te vormen:


Trippen!


Nadien werden we terug verwacht in het stadhuis waar we kennismaakten met Jos, de Mechelse gids die ons door een proefroute ging begeleiden.Eten, drinken, luisteren en kijken!


Wandelend door de oude straten van Heusden viel me op dat de huisjes en oude boerderijen allesbehalve recht stonden. Het ene huis wijkt wat meer af naar links dan het andere en willekeurig staat een ander pand schuin naar voor, dit allemaal op straten die niet geasfalteerd zijn wat een meerwaarde is aan de leuke ervaring.


Gedurende de wandelroute vertelde Jos ons leuke anekdotes en werden we hier en daar ontvangen voor een lekker drankje of proevertje.


Het eerste hoogtepunt was bij Boei35 waar we gingen eten zoals in de middeleeuwen. Rats, kuch en bonen is spek, bonen en brood. De beschrijving van het gerecht beloofde niets lekkers, maar de 21ste eeuwse twist die de kok eraan gaf kon ons wel plezieren. Tijdens het eten hadden we een mooi zicht van de haven en leerden we een koppel kennen die een weekendje hadden gewonnen.


Na het verteren gingen we terug op pad. Ditmaal doorheen de kruidentuin van Heusden met zicht op één van de vele windmolens. We mochten proeven van het Middeleeuws bier van toen. Bier zonder hop. Lekker! Bij het uitwandelen van de tuin kwamen we langs de oude vishaven met schitterende uitkijk op de windmolens. Een echte instagramlocatie en ik kon het dan ook niet laten om een fotootje te trekken.Dit deel van de stad is prachtig gerestaureerd. De brug (waar ik op sta) en de windmolens zorgen voor extra lagen in het uitzicht en je kan hier de geest van toen probleemloos oproepen. De locatie wordt wel eens meer gebruikt voor huwelijksfoto's en in deze hypermoderne tijd worden er ook drones ingezet om de schoonheid van Heusden te vatten. De haven mondt uit op de vismarkt waar er vele terrasjes zijn met leuk uitzicht op de oude gebouwen. Op de markt kregen we nog een proevertje, een zalm toastje met lokale producten. Een minuut verder wandelen, kwamen we bij Bakkertje Deeg, waar we appelbrood mochten proeven. Je kan het wat vergelijken met appelcake dat iets meer broodtextuur heeft. Bakkertje Deeg werd ook onze ontbijtplaats dus later hier meer over!


Een paar meter verder wachtte ons weer een lekkernij op, ditmaal een rode wijn in een kleine drankenhandel. Enthousiaste eigenaars vertelden ons verhalen over de oorsprong van bepaalde locale dranken, maar mijn aandacht kon maar naar één flesje gaan. Een opmerkelijk pintje dat KUTbier noemt.


Amazing.


Vervolgens mochten we naar Kareltje gaan. Hét café bij uitstek in Heusden inclusief de meest kitscherige objecten die willekeurig verspreid staan op het terras. We kregen allemaal een Hollands pintje en de uitbater himself nodigde ons uit om zijn interieur te komen bekijken. Hij vertelde ons dat de naam 'Kareltje' komt van zijn hondjes, die als naam Kareltje 1, Kareltje 2 en u raadt het al... Kareltje 3 dragen. Het interieur is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Zo heeft hij een 'Tinder' kamer naast een transseksuele wc staan en daarnaast een strippaal. Bekijk de foto's even om interieur inspiratie op te doen.


Competitiebeesten


Met een overvloed alcohol in ons lijf, gingen we naar één van de activiteiten van de dag. We moesten in het Heusdens Ijshuys onze 'scoop' skills laten zien. Diegene met het hoogste torentje in één minuut was gewonnen. Het record stond op 41 cm toen het aan mij was. Halfweg mijn ronde was ik goed op weg om het record te breken, maar de stabiliteit in mijn toren was op het niveau dan dat van Pisa en alles stuikte helaas in elkaar! Al een geluk dat de troostprijs een bolletje ijs was.


Chef kok en stuurman


Ons ijsbolletje was nog niet op en we betraden het volgende eetparadijs al. VanDijk restaurant en Kookstudio Heusden was de locatie waar we elks een gerecht moesten creëeren. Kate en ik boden ons direct aan om aan het voorgerecht te beginnen. Kate mocht de rauwe zalm aansnijden en ik mocht de groentjes en saus prepareren. Het werd een zalmtartaar met avocado en een dressing van yoghurt en wasabi. Simpel en lekker. Tijdens het serveren vroeg het personeel aan ons of we dit al meer hadden gedaan. Handige Harry en Harriette!


Tijdens het hoofdmenu kregen we een kalfslapje met geraspte kaas die even in de oven werd geduwd. Het stukje vlees werd afgewerkt met tomaatjes, peterselie en pijpajuin. Daarnaast vonden we een bolletje risotto met truffel. Weer een topper!


Het dessert was een laagje aardbei met daarboven mascarpone en een bolletje vanille-ijs. Tegen ijs zeg ik nooit nee. Het was een zeer gezellige avond waarbij iedereen elkaar beter kon leren kennen. Meteen na het dessert werden we meegenomen naar de haven voor een boottocht rond de vestigingsstad Heusden. Het weer zat niet mee, een grijze massa vormde zich boven ons en van een mooie zonsondergang was geen sprake. Toch spatte de gezelligheid er van af.


Bakkertje Deeg & De Duinen van Drunen


Om 9u moesten we al paraat staan voor het ontbijt in de enigste bakker van Heusden, Bakkertje Deeg. Pistolets, croissants, eitjes en versgeperst fruitsap stonden ons op te wachten om ons voor te bereiden op onze natuurwandeling.


De bakker himself kwam een praatje met ons maken en vertelde ons hoe de bakkerij op elk moment van de dag zijn oven heeft aanstaan zodat hij vers brood kan leveren. Het meest opmerkelijke was wel zijn slogan:


"In de verste verte de verste"


Een echte 'tongtwister' die hij gebruikt om virale reclame te maken. Slim! Dit is trouwens niet zijn eerste keer dat hij het internet overneemt. Bekijk maar eens dit gouden stukje reclame:

Mijn nieuwe ringtone!


Buikje vol en de auto in naar de Drunense duinen waar social media Boswachter Frans ons ging begeleiden. (Je kan hem zelfs volgen op Twitter) Hij leerde ons enkele interessante dingen zoals de afbakening van territoria van herten, eetbare planten in het bos, hoe je muggen kan wegjagen uit je huis, etc. (leg een tak van een notenboom in je kamer ;-) ) We beëindigden de wandeling met een gezamenlijke picknick.


Hier stopte dan ons Heusden avontuur met de uitmuntende organisatie van Heusden HBT en VisitBrabant. De tijd vloog werkelijk voorbij en ik wil heel graag ook Lizanne en Inge bedanken, de beste reisleidsters in de geschiedenis van reisleiding.


Wij reden nog terug naar Oud-Heusden om enkele foto's te nemen met het betere weer én natuurlijk nog een bolletje ijs te kopen bij het lekkere Heusden's Ijshuys


Mijn bezoek naar Bergen op Zoom vind je hier

Horloge van danielwellington - Hemd van Wolk Antwerp

Did you like reading this blogpost? Make sure to like me on Facebook to get a heads up when I drop a new one279 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page