top of page

Hoe blessures mijn leven vormen

Blessures hebben mijn leven veranderd

Blessures zijn de reden dat ik niet doe wat ik wil doen, dagelijks

Mijn dromen zijn vernietigd door blessures... Tweemaal

Blessures transformeerde me tot iets asymmetrisch met ernstige beperkingen


Droevigste intro ooit?

Nee hoor, blessure is de beste adviseur in mijn leven.


De Lijst


Voor geloofwaardigheid:

- gebroken enkel

- hersenschudding graad III

- gebroken pols

- gescheurd ligament in de enkel

- compartiment syndroom

- verstuikingen (vier keer in één seizoen)

- knie patella tendinitis

- knie meniscusoperatie

- hersenschudding graad II

- knie patella tendinose

- gescheurd ligament in de enkel

- knie reconstructieve chirurgie van de patellapees

- schouder supraspinatus scheur

- enkelproblemen

- scheurtje in ligament duim

- gescheurde tricepspees

- ligamentscheur grote teen

- hersenschudding graad I

- artrose linkerenkel

- tendinose tricepspees

- verwijdering anker in triceps


De Mentale Dreun


Wanneer je letsels ervaart, gaat het meer om de mentale dreun dan de pijn of het ongemak. Het is je werk en tijd dat je in je lijf hebt gestopt en uit het raam zien gegooid worden. Het is vloeken naar alle quotes zoals "Hard Work Pays Off". Je wilt sterk zijn en zeggen dat je er beter uitkomt, maar het is oké om even te pauzeren, depressief te zijn en je oogballen er uit te blijten.


Je moet voorbij het rouwproces, laat de wond genezen. (Vrij letterlijk)


Omarm de periode waarin je 'down' bent, waar je je afvraagt welk pad je volgt en waar het je naartoe leidt. Twijfel en denk na over je toekomst, het is de perfecte timing om jezelf deze vragen te stellen en zoveel tijd te nemen die nodig is om een antwoord te vinden. Als je de hele tijd je focus richt op één ding, vergeet je soms perspectief en na te denken over wat écht belangrijk is...voor jezelf.


De periodes waar ik thuis zat met een blessure zijn de eerste keren dat ik meditatie probeerde. Mijn eerste introspectie zonder enig bewustzijn wat dat juist betekende. Het liet me toe om naar mezelf te kijken, mijn situatie, mijn capaciteiten, mijn beperkingen, etc.


Het is één van de belangrijkste dingen die je kan doen. Het klinkt vanzelfsprekend en makkelijk maar ik ken maar weinig mensen die de tijd nemen om af en toe de persoonlijke rekening te maken.


Na de zoveelste blessure stelde ik mezelf deze vraag:

"Wat als ik niet meer kan doen waarvan ik hou?"

Ik raad je aan om diezelfde vraag te stellen. Wat je ook aan het doen bent vandaag, waarmee je je kost verdient, waar je je plezier uithaalt, het kan van de ene dag op de andere dag gedaan zijn.


Wat dan?


Is je carrière, je hobby of je passie hetgeen dat je identiteit creëert of andersom?


"The Obstacle is the Way"


Een operatie op mijn 18 jaar, een patellapees die 'op' was. Mijn ploeg was verschillende jaren op rij een top-5 ploeg in Vlaanderen. Op een cruciale leeftijd van 18 jaar mocht ik boven mijn leeftijdscategorie spelen. In datzelfde jaar besliste mijn lichaam dat het genoeg was.


Ik had elke minuut pijn. Ik droeg twee zware enkel braces, twee kniebanden en mijn benen voelden als lood. Ik sleepte me elke week naar het basketbalveld tot één breakaway layup me fataal werd.


Genoeg.


Opereren was het verdict.


Twee verschillende opinies, twee dokters die me hetzelfde vertelden: "Geen competitief basketbal meer". Dit nieuws kwam twee jaar later nadat ik hetzelfde hoorde met mijn rechterknie problematiek.

Drie keer in twee jaar vertelde dokters me dat ik nooit meer competitief basketbal zou kunnen spelen.

Na een inactief jaar speelde ik provinciaal basketbal in een club waar er geen ambities waren. Mijn knie deed nog steeds pijn en ik stapelde nog steeds de blessures op.


Ik vond een nieuwe passie:


Krachttraining.


Ik kon terug mijn ziel in iets steken en tijd werd relatief. Er gebeuren magische dingen buiten je 'comfort zone', wanneer je op zoek gaat naar je fysieke grenzen. Ik ontwikkelde een nieuwe passie.


Ik begon me beter en gezonder te voelen op en naast het veld en mijn knie kwam in de buurt van een volledig herstel.


Dan gebeurde Elite Athletes ...


Coaching


Lang verhaal kort: iemand vroeg me of ik coach wou worden op een basketbal specifiek kamp dat zich ook focuste op het atletisch aspect.


Ik heb nog nooit zo snel 'ja' gezegd.


Coach Nick.

We werden al snel revolutionair in België door de kennisspons Olivier Goetgeluck, alles in verband met optimalisatie van het menselijk lichaam zoekt hij op, leest hij en absorbeert hij. Zowel mentaal als fysiek. Hij inspireerde me om alternatieve methodes te bekijken, te gebruiken en te coachen.


Elite Athletes gebruikt gymnastiek, tai chi, klassieke krachttraining, olympische lifts, coördinatie en oneindig veel meer om het menselijke potentieel te maximaliseren.


Het is door zulke combinatie dat mijn lichaam een drastische transformatie kende:

  • Knieën waren sterker dan ooit

  • Geen pijn meer

  • Atletische prestaties

Ik leerde zoveel! Het belangrijkste wat ik leerde:

  • Consistentie is Key

  • Secret is in the Basics

  • Beweging geneest

  • Mentaal stuurt Fysiek en vice versa

  • Zelf-Educatie > School (dat is een andere blogpost)

Als je geïnteresseerd bent in deze balans moet je zeker lezen over Vegetative Training Methods, right here.


Back to Setbacks


Jaarlijkse doelen werden behaald in maanden. Ik was fysiek en mentaal herboren. Dan, juist voor het off-season, sneed iemand onder mij terwijl ik sprong, waardoor ik op mijn uitgestrekte rechterarm viel.


Alles werd zwart...

De dokter vertelde me dat ik een gebroken elleboog had. Een week later had ik nog steeds verschrikkelijke pijn en zocht ik een tweede opinie:


Een afgescheurde triceps pees en ik moest zo snel mogelijk geopereerd worden.


Alle voorbije revalidaties, al het harde werk, ... was voor niets.

Krachttraining zou niet meer mogelijk zijn en 99% zekerheid dat basketbal over en uit is.

Ik ken wel wat kinesisten.


Héél véél van hen vertelden me dat ik best een andere job moest zoeken en dat ik basketbal moest vergeten.


Twee maand na de operatie deed ik pushups.

Drie maand later deed ik muscle-ups.

Ik miste amper een maand van de basketbalcompetitie

Clichés kloppen: "Your belief is stronger than anyone's doubt"

Het menselijk lichaam kan waanzinnige dingen, zolang je het maar bekijkt van dag tot dag.


Was dit allemaal zonder dieptepunten?

Neen, er waren er ontelbaar veel, vraag maar aan mijn ouders


Was dit zonder pijn?

Neen, pijn is dagelijkse kost en iets waar ik nog steeds mee sukkel.


Heb je veel tegenslag gehad tijdens de revalidatie?

Ja hoor. Zes maand na de operatie moest ik terug stoppen met basketbal wegens een los stukje bot in mijn arm. Maar wat betekenen twee stappen terug als je morgen drie stappen naar voor kan zetten? Een jaar nadien brak ik mijn 1 Rep Max in de Bench Press!


Je hoeft niet heldhaftig over alle obstakels te springen, de eerste weken hou je dat vol, maar uiteindelijk geraakt je energietank leeg. Soms is het verstandig om eens goed te kijken naar die obstakels, na te denken en een andere weg te nemen. Je zou verbaasd zijn wat je daar allemaal tegenkomt.


De Blessures Minimaliseren


Wat als ik je vertelde dat je al je gewrichten zo sterk kan maken dat uw kans op blessure kan geminimaliseerd worden? Wat als ik je daarbij vertelde dat het maar vijf minuten van je dag inneemt? Deze video is een voorbeeld hoe je je polsen 'superhuman' maakt:


Twijfel niet om me te e-mailen als je geïnteresseerd bent in zulke protocols.


Als je specifieke blessures hebt en je hebt alles al geprobeerd, contacteer me dan en we praten erover!


Als je op zoek bent naar een plaats waar je kan trainen met als doel een gezonder en krachtiger lichaam. Dan is er maar één plaats: Elite Athletes.

398 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page