top of page

Surfen als lifestyle in de Pura Vida Surf Lodge


Surfen, surfkampen en alles daarrond is voor mij een fascinerend mysterie. De levensstijl en de blonde, langharige gasten die met hun handgebaren wat staan te zwaaien, is it real of is het een uitgemolken verlengstuk van een Hollywood film? Was ik te oud voor een surfkamp of kon de Pura Vida Surf Lodge van mij een Kelly Slater maken?


Lees je niet graag? Scroll dan naar beneden om de video te bekijken!

Eind juni werd ik getagd op Facebook, een surf lodge was op zoek naar een blogger die het verhaal wou vertellen van de Pura Vida Surf Lodge. Ik had nog nooit gesurft, ik was bezig met een stage overdag en mijn werk 's avonds én ik moest een operatie inplannen. NIET ECHT de gepaste timing om te leren surfen!


Toch was ik dolenthousiast en wou ik kost wat kost gaan surfen. Ik bleef heen en weer mailen en telefoneren met Sven Daens, de mede-eigenaar van de Pura Vida Surf Lodge tot we een oplossing vonden. Uiteindelijk kon ik midden juli komen tijdens hun eerste "Family week".


Getting There


Last minute vervoer regelen naar Mimizan-Plage, Frankrijk is geen lachertje! De Pura Vida Surf Lodge heeft een eigen Facebook groep zodat je kan carpoolen naar hun locatie. Een super initiatief maar voor mij was er spijtig genoeg geen optie! Vliegtickets naar Bordeaux (de dichtste en populairste luchthaven) waren ook allemaal de deur uit of waren té duur. Mijn enigste optie was met de Flixbus! Elf uur later kwam ik aan aan het Centraal Station van Bordeaux waar Mark, de-man-die-alles-kan, me op pikte om me te gaan inchecken.Mijn advies?- Probeer op tijd je vliegtickets naar Bordeaux te boeken- Met Easyjet heb je vluchten die zaterdagochtend heel vroeg vertrekken vanuit Schiphol, Amsterdam- Boek niet met Flixbus, je voelt de rit twee dagen later nog in je lijf zitten!- Contacteer de Pura Vida Surf Lodge en geef je aankomsttijden door- Zij pikken je op voor een prijsje

First Impression


Je mond zal niet openvallen wanneer je aankomt van een prachtig decor. Wanneer je echter de deur openduwt naar de tuin toe je ziet hoe groen en hoe mooi de tuin is, dan valt je mond wél open. Heel de omgeving ademt een familiaire sfeer uit. Van de gemeenschappelijke buitenkeuken tot het prachtig omkaderd zwembad in hout. Alles lijkt te kloppen!

Je wordt vriendelijk ontvangen met een welkomstdrankje en de wie, wat, wanneer, hoe wordt op een rustige manier uitgelegd:- Honesty lijst: Pak wat je wil uit de frigo en turf je consumpties (€1/pintje)- Dagelijkse agenda met activiteiten (bijna allemaal inclusief)- Materiaal: Wetsuit, surfboard (naar keuze), fiets, .. (allemaal inclusief)- Slaapplaats- Gemeenschappelijke keuken en ontbijt (ook inclusief)Na een gemeenschappelijke maaltijd werd iedereen bij het vuur verzameld en kwam er een grote introductieronde waar iedereen zich voorstelde. Je bent misschien van mening dat dit enkel goed is voor kleine kindjes, maar de verplichting om een kort woordje te zeggen over jezelf zorgt voor een onmiddellijke band tussen gasten.

Van minuut één voel je je op je gemak. Mede door de enthousiaste en behulpzame kinderen van eigenaars Elles en Sven wordt het ijs van minuut één gebroken en voel je je uiterst welkom in hun nederig paradijs.


Let's Surf !


Zes surflessen stonden er op de agenda en ik was benieuwd of ik er iets van ging bakken. Surf Master Peter ging ons begeleiden deze week en dat deed hij op relaxte wijze. Van meet af aan voel je je gerust bij Peter. Hij beperkt zijn uitleg tot de basics en laat je dan los in de zee om alles zelf te ondervinden. Met simpele en duidelijke gebaren laat hij weten of je er iets van bakt of niet en stuurt je tevens bij.

Laat het meteen duidelijk zijn: één uur in de zee met de golven is veel te weinig. Surfen brengt het kind in je op en je wilt steeds opnieuw een golf nemen. Telkens wanneer je zegt 'dit is de laatste' betrap je jezelf om toch nog een golfje te proberen. Of je nu succesvol bent of niet, je onderwerpen aan de krachten van de natuur is een gevoel dat je minstens één keer moet hebben in je leven. Wanneer dat moment dan komt dat je synchroon met de golf wordt voortgestuwd richting kust en je in harmonie kan opstaan op je bord... Dan waan je jezelf de god van de zee!POSEIDON ! (enkel Broscience fans kunnen waarschijnlijk volgen...)

Pura Vida Surf Lodge

Wie moet zich geroepen voelen om een bezoekje te brengen aan de Pura Vida Surf Lodge? Sven en Elles krijgen het lichtjes op hun heupen van de vele surfkampen die zich richten op 18-jarige hormoonoverlopende pubers die elke nacht in het bier vliegen en waar het surfen op de tweede plaats komt. Sven en Elles hebben zelf aan surfkampen deelgenomen en hebben ze ook gegeven. Zij vonden een leemte voor de 25 tot 35 jarigen die zich overdag fris en monter willen focussen op het surfen.Een pintje tijdens de après-surf is natuurlijk toegelaten (en wordt aangemoedigd) maar alles verloopt relax, zonder druk en je kan je dag zo vol maken als je wil. Van yoga in de vroege ochtend, tot petanque in de late namiddag en de wekelijkse meditatiesessies (!). Je staat op in de Pura Vida Surf Lodge en alles loopt op een naadloos, kabbelend tempo. Voor je het weet heb je een dag vol met activiteiten achter de rug. Lichaam en geest worden hier op hun wenken bediend.

Eén van de coolste features van de Pura Vida Surf Lodge is zonder twijfel de gemeenschappelijke keuken. Tijdens het ontbijt zorgen de hosts voor een spectaculair uitgebreid ontbijt met zelfgemaakt brood en gedurende de dag mag je de keuken vrij gebruiken. Het is zeer mooi om te zien hoe de keuken fungeert als sociale stuurman die de gasten elkaar beter doet leren kennen.


Samen koken brengt mensen dichter bij elkaar.


En samen eten smeedt vriendschapsbanden.


The Surf Lifestyle

Ik kom van de basketbalwereld en een basketbal lifestyle is 'real'. Jordan sneakers, baggy pants, hip-hop in je oren en 24/7 de NBA volgen zijn zowat de symptomen van deze microbe, maar hoe zit dat nu met het surfen?

50% van de crew heeft zijn/haar 'carrière' opgegeven, zijn/haar passie gevolgd, de razendsnelle samenleving achter zich gelaten en ontdekt op hun eigen tempo de wereld en beperkt zich tot de noodzakelijke basics van het leven. Het klikte meteen met de crew in de Pura Vida Surf Lodge:


met Fran, de yoga lerares:

Conversaties over mindfulness, de continue wisselwerking tussen lichaam en geest, de brede definitie van meditatie en alle andere onderwerpen die jij waarschijnlijk zou bestempelen als 'zweverig'.


met Peter, de surf instructeur:

Hoe reizen je perspectief beïnvloedt. Hoe je je lichaam fit houdt zonder als een fitness idioot over te komen. Hoe je de perfecte campervan vindt. Hoe je overleeft in Australië en ja, zelfs over interieur hebben we gepraat.


met Mark, de mechaniek/de chauffeur/de chef kok/de conciërge...:

Hoe hij de stap nam naar Mimizan en daar nu al acht jaar zit en hoeveel levensvreugde hij uitstraalt.


met Bianca, Sanne en Tina, de hosts:

Hoe reizen hun leven heeft beïnvloed. Waarom ze die stap hebben genomen én!!! Hoe je maaltijden klaarmaakt voor 10+ personen!


met Sven en Elles, twee mensen die het raadsel ''t leven' hebben opgelost:

Over dieet, over social media, over reizen, over de initiële struggle/hurdle dat voor je ultieme droom ligt en hoe je moet blijven geloven. Goede dingen komen goede mensen toe. Zij zijn het ultiem voorbeeld.


met de Zwitsers en alle andere gasten:

Een hoogtepunt op cocktailavond en de daarna legendarische dansavond in de Pura Vida Bar!


Surf interesse aangewakkerd?

Twijfel niet, het is een microbe dat in je lichaam zal blijven zitten en waar je veel plezier aan zal beleven. De Pura Vida Surf Lodge is dé ideale omgeving om je eerste stapjes te zetten in de surfwereld. Een aangename, familiale omgeving die ervoor zorgt dat dit één van je beste vakanties ooit wordt!Sven vertelde me dat oktober een topperiode is om te komen. Het weer blijft stralend in het zuiden van Frankrijk en de golven zijn uitstekend! Maar hou jezelf zeker niet tegen als je al vroeger wil komen.Ben je tussen de 25 en de 40?

DOEN !


https://puravidalodge.com/booking/

VIDEO228 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page